کردستان یکی از مقصدهای جذاب برای سفر در ایران است اگر قصد سفر به کردستان را دارید فرصت خوردن غذاهای محلی را از دست ندهید. غذاهای محلی استان، نه تنها به عنوان جاذبه های فرهنگی کردستان به شمار می روند بلکه به دلیل مواد تشکیل دهنده در آنها دارای خاصیت غذایی فوق العاده ای نیز هستند.
در ادامه شما را با برخی از غذاهای محلی کردستان آشنا می کنیم:
کباب کردی
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
غذاهای سنتی استان کردستان
در کردستان هم مثل بیشتر نقاط ایران در جشن ها و مهمانی ها کباب درست می کنند. برای درست کردن این کباب که بیشتر از غذاهای مرسوم عشایر و دامداران است از گوشت بره چند ماهه استفاده می شود. گوشت به قطعات بزرگ خرد می شود و بر روی آتش کباب می شوند.
قایرمه
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
انواع غذاهای سنتی کردستان
قایرمه یا کنگر سوخاری غذایی محلی در کردستان است که با کته یا نان سرو میشود. کنگر یا کرفس، آرد، زیره، بکینگ پودر، تخم مرغ، آب یا شیر، کره، زعفران دمکرده و روغن مواد مورد نیاز برای طبخ این غذا هستند.
آش دانه کولانه
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
طرز تهیه غذاهای سنتی کردستان
برای پختن آش دانه کولانه از گندم، نخود، لوبیا، عدس، پیاز، مرزه خشک، قلم گوسفندی و ادویههایی مثل زردچوبه، نمک و فلفل قرمز استفاده میکنند. جالب است بدانید که این آش یک غذای مناسبتی است و آن را در زمان رویش اولین دندان شیری کودک میپزند و بین اقوام تقسیم میکنند. این غذا معمولا در فصلهای سرد سال پخته میشود و شما میتوانید بعد از اینکه آش کاملا پخته شد از کوفتههای قلقلی هم در آن به جای قلم استفاده کنید.
کلانه
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
غذاهای سنتی کردستان
کلانه ترد و خوشطعم است. کلانه از غذاهای محلی شهرستان پاوه در استان کرمانشاه است. این غذا تا حد زیادی به پیتزای فرنگی شباهت دارد با این تفاوت که به روش سنتی روی ساج تهیه می شود. سبزیجات مخصوص مثل پیازچه را خرد کرده و میان خمیری مخصوص و نازک میگذارند و سپس با روغن حیوانی یا کره سرخ میکنند. یکی از دلایل خوشمزگی این غذا پخت آن روی ساج (نوعی سینی مخصوص) است.
شلکینه
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
غذاهای محلی کردستان
شلکینه یکی دیگر از غذاهای محلی کردستان است. شلکینه را به مقدار زیاد معمولا روی ساج درست میکنند که خیلی زیبا و نازک درست میشود. این غذا؛ یک غذای سنتی مخصوص مهمانیهای دسته جمعی مردم سنندج در فصل بهار است. اما میتوان در فصلهای دیگر و به مقدار کم با توجه به شرایط گفته شده آن را در خانه نیز درست کرد. این غذا سرشار از خاصیت است زیرا در طبخ آن تخم مرغ و شیر و آرد وجود دارد و میتواند یک میان وعده مناسب به خصوص برای کودکان باشد. شلکینه را بر طبق سنت مرسوم با کره حیوانی چرب کرده و میخورند. برطبق ذائقه هنگام خوردن میتوان به آن شکر اضافه نمود که این امر سلیقهای است.
آش گزنه (آش دوخین)
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
انواع آش سنتی کردستان
در استان کردستان با آمدن فصل تابستان و برداشت غلات، این محصولات به شکلهای مختلف، به صورت سنتی فرآوری و برای استفاده در زمستانهای بسیار سرد این منطقه آماده میشوند. هیزان شکلی از همین غلات فرآوری شده است. گندم و جو در دوغ پخته میشوند و سپس با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب خشک میشوند.
آش گزنه از غذاهای کردستان است که به نام آش دوخین نیز شناخته میشود، از ترکیب هیزان با گزنه، برگ شلغم، پونه و کاکوتی تهیه میشود.
کوکو ترگ خانه گان
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
غذاهای کردستان
مردم کردستان سبزیهایی که در مناطق کوهستانی این استان میروید را به خوبی میشناسند و از آنها به بهترین شکل در آشپزی خود استفاده میکنند. ترگ خانه گان نام محلی یک نوع تره است که در مناطق خاص می روید. ترگ خانه گان گیاهی با خواص فوقالعاده است و آن را به نام کرفس آبی نیز میشناسند. مردم کردستان این سبزی را با تخممرغ، پیاز و ادویه ترکیب میکنند و با آن نوعی کوکو بسیار خوشمزه طبخ میکنند.
آش سه نگه سیر
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
انواع آش کردستان
یکی از غذاهای سنتی و اصیل استان کردستان آش مخصوصی به نام سه نگه سیر است که در فصول سرد سال میهمان سفره های این مناطق می شود. تهیه این آش بسیار ساده بوده و در عین حال بسیار خوشمزه و مقوی می باشد. که گوشت مرغ و عدس را به همراه پیاز و زردچوبه و فلفل پخته و از طرفی برنج را هم جداگانه می پزند و وقتی مرغ و عدس پخته شد برنج را اضافه میکنند و کشک سائیده شده درون آن میریزند. (طرز تهیه سه نگه سیر)
یکاوه
غذاهای محلی استان کردستان, غذاهای سنتی استان کردستان
غذاهای محلی استان کردستان
یه کاوه هم با برنج و هم بلغور درست میشود، ماده اصلی بعد از آن گوشت میباشد که بیشتر گوشت گوسفندی بوده، در اوایل ان را باشیر تهیه میکردند. گوشت گوسفندی را که در پاییزکشتار میکردند، بطور کامل میپختند تا آب آن تمام شود ودر داخل روغن تفت میدادند و داخل ظرفهای سفالی نگهداری میکردند برای فصل سرما به این گوشت (قاورمه ) میگفتند.همراه با پیاز داغ و کشمش و خرماو قاورمه یه کاوه را طبخ میکردند.
غذای مناسبی برای اکثر فصل های سال مخصوصا فصل های سرد سال است. در آن می توان به جای گوشت قرمز از گوشت سینه مرغ نیز استفاده کرد.